vyziva1

Vitamín
DDD*
Využití Nejvhodnější
přirozené zdroje
  Vitamíny rozpustné v tucích  
Vitamín A
retinol
800 µg
beta-karotén
6 mg
Je nutný k regeneraci pokožky a sliznice, metabolismus slizových látek, ovlivňuje vývoj chrupavky, metabolismus bílkovin tuků, sacharidů, zasahuje do žláz s vnitřní sekrecí (štítná žláza). Je součástí pigmentů. Slouží k léčbě těžkých případů akné. rybí tuk, olej z rybích jater, mrkev, zelená a žlutá zelenina, žluté ovoce (hlavně meruňky), špenát, nať petržele, melouny, dýně, kukuřice, máslo, margarín, mléčné výrobky, vejce 
Vitamín D
kalciferol
5 µg
Resorbce vápníku a fosfátu ze střeva a přispívá tak k regulaci a optimalizaci hladiny vápníku a fosforu v krvi. Vitamín D je proto významný pro uchování kostí silných a nepoškozených. Vitamín D je rovněž důležitý pro správné fungování imunitního systému rybí tuk, mořské ryby a produkty, mléko a mléčné výrobky, mrkvová šťáva (Tělo umí tento vitamin vyrábět, takže nám pomůže i slunění a masáž pokožky)
Vitamín E
tokoferol
12 mg
Chrání hormony, vitamíny a nenasycené mastné kyseliny v těle před oxidací. Má vliv na látkovou přeměnu tuků, cukrů a vody, podporuje tvorbu svalů, činnost srdce, pohlavní žlázy, je důležitý v době těhotenství. Zvyšuje rezistenci vůči nádorovému bujení. Chrání plíce a ostatní orgány před působením škodlivin z ovzduší, zabraňuje destrukci červených krvinek jedovatými látkami obsaženými v krvi, zpomaluje proces stárnutí. obilné klíčky, soja, rostlinné oleje, brokolice, růžičková kapusta, zelená listová zelenina, špenát, celozrnné obiloviny, slunečnicová a dýňová semena, mandle, luštěniny, vejce 
Vitamín K
fylochinón
0,75 µg
Regulace srážlivosti krve, vyživuje kosti, pomáhá s buněčným růstem. zelená listová zelenina, zelí, brokolice, rostlinné oleje, sýry, vaječný žloutek, maso (Jeho množství v těle souvisí s dostatkem acidofilu - střevní bakterií, které mohou vitamin K také tvořit)
  Vitamíny rozpustné vo vodě  
Vitamín B1
tiamín
1,1 mg
Reguluje enzymy reakce organismu, které jsou zapojeny do využití sacharidů a v důsledku toho i do činnosti nervů, svalů a srdce. Odbourává cukry, zajišťuje peristaltiku střev. sušené droždí (pangamin), celozrnné obiloviny, pečivo a těstoviny, ovesné vločky, pohanka, obilné klíčky, otruby, fazole, soja, ořechy, arašídy, slunečnicová semena, většina zeleniny, mléko, ryby, játra, ledviny, maso, vejce 
Vitamín B2
riboflavín
1,4 mg
Reguluje aktivitu enzymů, podílí se na štěpení sacharidů a přeměn tuků a bílkovin na energii, na produkci hormonů nadledvinek. Důležitý pro tvorbu hemoglobinu (červeného barviva). Podporuje vidění za šera a detoxikační funkci jater. sušené droždí, ovesné vločky, ořechy, zelená listová zelenina, luštěniny, sýry, tvaroh, mléko, ryby, vejce, játra, ledviny 
Vitamín B3
niacín
16 mg
Aktivuje enzymy, které se účastní při metabolismu sacharidů, tuků, bílkovin, je přenašeč vodíku. Spolupůsobí při získávání energie. Podporuje funkci jater, kůže, sliznic, produkci pohlavních hormonů, funkci nervového a trávicího systému. Má protialergické účinky. játra, ryby, drůbež, listová zelenině, brokolice, fazole, hrách, pšeničné klíčky, mrkev, semena slunečnice, arašídy, sladové kvasnice
Vitamín B5
kyselina pantoténová
6 mg
Má význam pro aktivity enzymů podílejících se na metabolismu sacharidů a tuků, produkci glykokartikoidů a pohlavních hormonů na využití ostatních vitamínů na funkci nadledvin, nervového systému, normálním růstu a vývoji. játra, ledviny, srdíčka, sladové kvasnice, mléko, vejce, pšeničné klíčky, otruby, zelená listová zelenina
Vitamín B6
pyridoxin
1,4 mg
Význam pro metabolismus kyselin a bílkovin. Přispívá k přirozené funkci látkové výměny, zachovávání zdravé kůže, aktivitě hormonů, snižuje podrážděnost. Podporuje krvetvorbu - erytrocyty. Je růstovým faktorem pro baktérie, kvasinky. Poskytuje úlevu při premenstruačním syndromu sladové kvasnice, celozrnné obiloviny, pečivo a těstoviny, otruby, obilné klíčky, pohanka, fazole, soja, mořské řasy, mléko a mléčné výrobky, ořechy, slunečnicová semena, brambory, zelí, ryby, ananasový meloun, banány, maso, játra, srdce, vejce
Vitamín B7
biotin
50 µg
Pomáhá štěpit cukry, tuky a bílkoviny, vyživuje vlasy a nehty, zabraňuje vniku cukrovky. melouny, grepy, banány, houby, fazole, žloutek, játra, arašídy, ořechy
Vitamín B9
kyselina listová
200 µg
Hraje vitální roli v aktivaci enzymů zapojených do tvorby nukleových kyselin (genetického materiálu buněk), tedy i do tvorby erytrocytů - červených krvinek, ovlivňuje růst, nervový systém. Důležitá při kojení a v těhotenství. syrová listová zelenina, zelí, špenát, houby, ořechy, rozinky, meruňky, krůta, kuře a ostatní druhy masa, ryby, vejce, mléko, sýry 
Vitamín B12
kobalamin
1,4 mg
Zúčastňuje se tvorby červených krvinek a syntézy DNA. Důležitý pro funkci nervové soustavy, kostní dřeně, při využití kyseliny listové, složky B komplexu, sacharidů. mléko a mléčné výrobky, kuřecí a krůtí maso, ryby, vepřové, hovězí a ostatní druhy masa, vejce, játra, ledviny 
Vitamín C
kyselina askorbová
80 mg
Podporuje střevní sliznice, imunitní systém. Význam pro hojení ran a pro absorpci železa z potravy, dále pro tvorbu určitých neutrotransmiterů (látek zodpovídajících za přenos nervových impulsů mezi nervovými buňkami) a hormonů nadledvin, růst kostí, vazů. citrusové ovoce, černý rybíz, nať petržele, bobuloviny, zelená a listová zelenina – čerstvá, květák, brambory, melouny, šípky, řeřicha, veškeré klíčky, zelí, čerstvé ovoce 
  Minerály  
HOŘČÍK (Mg)
375 mg
Potlačuje depresivní stavy, působí na oběhový systém, prevence infarktu, předčasný porod a potrat, zdravý chrup, prevence vzniku ledvinových a žlučníkových kamenů, uklidňující prostředek, svalové kontrakce, aktivace enzymů. melasa, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, obilné i zeleninové klíčky, fíky, citrony, grepy, kukuřice, mandle, ořechy, semínka, tmavě zelená zelenina, jablka, soja, fazole, hrách, banány, šípky, mrkev a čerstvá mrkvová šťáva, celer, řeřicha, vojtěška, třešně, višně, pampeliška, švestky 
DRASLÍK (K)
2000 mg
Snižuje vysoký krevní tlak,působí jako přírodní diuretikum, klíčový pro správné fungování kardiovaskulární soustavy, fungování svalů a pro rovnováhu kyselin v těle, napomáhá také regeneraci tkání po poraněních Ulevuje od projevů alergií, podílí se také na rozkladu glukózy. citrusové ovoce, ananasový meloun, rajčata, řeřicha, všechny druhy zelené listové zeleniny, listy máty, slunečnicová, dýňová a sezamová semena, mandle, vlašské ořechy, banány, broskve, nektarinky, švestky, černá rybíz, rozinky, brambory, fazole, hrách, mrkev, čerstvá mrkvová šťáva, celer, petržel, okurka, ředkvičky, vojtěška, pampeliška    
SODÍK (Na)
2 g
Tvorba červených krvinek a kyseliny chlorovodíkové v žaludku, důležitý pro růst, stimuluje činnost ledvin, zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů, působí proti svalovým křečím. mořská sůl, celer, mrkev, červená řepa, artyčoky, špenát, okurky, řeřicha, vojtěška, pampeliška, houby, melouny, ředkvičky 
VÁPNÍK (Ca)
800 mg
Udržuje pevné kosti, tvorba zubů, snižuje riziko zlomenin a prořídnutí kostí, omezuje riziko rakoviny tlustého střeva, podpora pravidelné srdeční činnosti, nespavost, vstřebávání železa, mechanizmus přenosu nervových impulzů. melasa, sezamové semínko (čerstvě mletá – obsahují až 15x víc vápníku než mléko), mandle, vlašské ořechy, slunečnicová semena, arašídy, fazole, zelená zelenina, petrželová nať, okurky, řeřicha, vojtěška, pampeliška, mrkev, čerstvá mrkvová šťáva, jogurty, sýry, sardinky, sledi, broskve, švestky 
JÓD (I)
150 µg
Základní význam při tvorbě hormonů štítné žlázy T3 - trijodtyroinu, T4 tyroxinu. Řídí rychlost tělesného metabolismu, růst a vývoj. mořské ryby a produkty, mořské řasy, cibule, citrony, třešně, višně, zelí, mořská sůl 
FOSFOR (P)
700 mg
Tvorba kostí a zubů, acidobazická rovnováha, složka nukleových kyselin, ukládání a uvolňování energie, snižuje bolesti při artritidě. celozrnné obiloviny a výrobky z nich, listová a kořenová zelenina, luštěniny, ořechy a semínka, máslo, margarín, mrkev a čerstvá mrkvová šťáva, okurky, řeřicha, vojtěška, hlávkový salát, ovoce, drůbež, ryby 
FLUOR (F)
3,5 mg
Snižuje kazivost zubů, posiluje kosti. pitná voda, ryby, čaj, cereálie, kravské mléko
SELEN (Se)
55 µg
Antioxidant, snižuje riziko vzniku některých druhů nádorů, ochrana proti ischemické chorobě srdeční a mozkovým příhodám, pružnost vazivových tkání, brání návalům horka v menopauze, prevence padání vlasů, zvyšuje počet a aktivitu spermií. obilné klíčky, otruby, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, cibule, brokolice, kukuřice, sušené droždí, rajčata, mořské řasy, mořská sůl, mořské produkty (hlavně tuňák)    
MANGAN (Mn)
2 mg
Zabraňuje vzniku cukrovky, účastní se mnoha fyziologických pochodů spojených s metabolismem i s antioxidačními ději, odporuje tvorbu glykoproteinů buněčných stěn, reguluje obranyschopnost organismu a podporuje také normální vývoj chrupavky a kostí, zabraňuje ukládání cholesterolu na cévních stěnách a omezuje tak vznik kardiovaskulárních chorob, posiluje imunitu. mandle, ořechy, zelená listová zelenina, hrášek, řepa, kaštany, řeřicha, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, vaječný žloutek    
ZINEK (Zn)
10 mg
Kratší doba hojení vnějších i vnitřních poranění, omezuje bílé skvrny pod nehty, podporuje chuť k jídlu, pomáhá při léčení neplodnosti, tlumí zvětšování prostaty, růst, psychická výkonnost, nachlazení, zamezuje ukládání cholesterolu. dýňová semena, slunečnicová semena, obilné klíčky, slad, vejce, jehněčí maso, mletá hořčice, ryby, houby, luštěniny, cibule, česnek, sušené droždí 
MĚĎ (Cu)
1 mg
Zajišťuje plnou resorbci železa a tím brání chudokrevnosti, složka enzymů, hemopoéza, tvorba kostí. celozrnné obiloviny a výrobky z nich, obilné klíčky, fazole, hrášek, soja, čočka, švestky, lesní plody, rozinky, mrkev a čerstvá mrkvová šťáva, houby, ořechy, semínka, mořské ryby a produkty    
CHROM (Cr)
40 µg
Podporuje tělesný růst, brání vzniku diabetu. obilné klíčky, máslo, zelenina, kukuřičný olej, slad, krůta, kuře, mořské ryby, ústřice 
ŽELEZO (Fe)
14 mg
Obsaženo v krvi a slučuje se s bílkovinami. V enzymech podporuje metabolismus proteinů, s nimi a mědí se slučuje a vytváří HEMOGLOBIN, ten přenáší kyslík do plic. melasa, celozrnné obiloviny, ovesné vločky, ořechy, fazole, chřest, mrkev, mrkvová šťáva, řeřicha, celer, červená řepa, meruňky, třešně, višně, mořské řasy a produkty, ryby, vaječný žloutek, maso